Home » CTET important questions on child development & Pedagogy with answers

CTET important questions on child development & Pedagogy with answers

CTET important questions : Child Development and Pedagogy is an important section of CTET and various state TET examinations. This section contains 30 questions and total marks of 30. In this section we learn about different developmental stages of child, their behavioral pattern and the methods of teaching or the act of teaching. Here, we study about various Theories given by different psychologists and educationists. In this article CTET important questions from previous years and most repeated questions will be discussed.

Some important MCQs on Child development and pedagogy are:

1.Pedagogy is

a) Study of learning process.

b) Study of education.

c). Study of teaching methods.

d) Study of behavior.

Answer: c)

2. Psychology is

a. Science of behaviour.

b. Science of mind.

c. Science of concentration.

d. Science of soul.

Answer: a)

3. __________ is a domain of learning.

a. Exponential

b. Affective

c. Spiritual

d. Professional.

Answer: b) 

4. The full form of CCE is

a. Comprehensive Continuation Education.

b. Continuous and Comprehensive Education.

c. Continuation and Comprehension Evaluation.

d. Constructivist and Comprehensive Evaluation.

Answer: b. Continuous and Comprehensive Education.

5. Dyslexia is associated with which of the following-

a. Reading disorder.

b. Behavioral disorder.

c. Mathematical disorder.

d. Writing disorder.

Answer: a. Reading disorder.

6. Attention means

a. Looking at something with interest.

b. Concentration of consciousness.

c. Memorization.

d. Attending to types of things.

Answer: b. Concentration of consciousness.

7. Motor development refers to

a. Development of larger muscles.

b. Development of fine muscles.

c. The development of control over the body movements.

d. Development of body movements.

Answer:  c. The development of control over the body movements.

8. Reviewing a book needs

a. Reading skill.

b. Thinking skill.

c. Analytical skill.

d. Problem solving skill.

Answer: c. Analytical skill.

9. Dysgraphia is

a. Reading disorder.

b. Behavioural disorder.

c. Mathematical disorder.

d. Writing disorder.

Answer: d. writing disorder.

10. Who proposed the “Theory of Classical Conditioning”

a. Skinner.

b. Pavlov.

c. Vygotsky.

d. Kohler.

Answer: b. Pavlov

11. Gestalt psychologists are

a. Kurt Koffka, Max Wertheimer, Kohler.

b. Max Wertheimer, Sigmund Freud, Ivan Pavlov.

c. Kurt Koffka, Sigmund Freud, Ivan Pavlov.

d. Erik Erikson, Max Wertheimer, Sigmund Freud.

Answer: a. Kurt Koffka, Max Wertheimer, Kohler.

12. Primary school children learn better by

a. Observation.

b. Listening

c. Doing activities

d. Through drama.

Answer: c. doing activities.

13. Half yearly examination is an example of

a. Summative assessment.

b. Formative assessment.

c. Diagnostic assessment.

d. None of the above.

Answer: c. Diagnostic assessment.

14. Making meaning implies both understanding and

a. Fluency.

b. Competence

c. Acquiring.

d. Interpretation.

Answer: d. Interpretation.

15. Recitation of poem,help a child in

a. Knowledge of literature.

b. Proficiency in speaking

c. Acting talent.

d. Confidence.

Answer: b. Proficiency in speaking.

CTET important questions on child development with answers

16. Infancy stage is characterized by

a. The growth rate is slower and steadier.

b. The growth rate is rapid.

c. The growth rate is slow but steady.

d. The growth rate is low.

Answer: b. The growth rate is rapid.

17. The word used as linking word in the skill of explanation is

a. Therefore.

b. Continue.

c. Carry on.

d. Very good.

Answer: a. Therefore.

18. Physical skills that involve the large muscles in known as

a. Fine motor skill.

b. Gross motor skill.

c. Plasticity.

d. Sewing skill.

Answer: b. Gross motor skill.

19. Loud reading helps in the improvement of

a. Speaking.

b. Grammar.

c. Pronunciation.

d. Fluency.

Answer: c. Pronunciation.

20. Silent reading helps in

a. Understanding.

b. Concentration.

c. Interest.

d. Imagination.

Answer: a. Understanding.

21. To read with full concentration and complete focus defines

a. Extensive reading.

b. Intensive reading.

c. Skimming.

d. Scanning.

Answer: b. Intensive reading.

22. _______reading help you grasp the general idea or gist of a text.

a. Extensive reading.

b. Intensive reading.

c. Skimming.

d. Scanning

Answer: c. Skimming.

23. _________ is a receptive skill?

a. Listening skill.

b. Speaking skill.

c. Reading skill.

d. Writing skill.

Answer: a. Listening skill.

24. According to Jean Piaget, the stage characterized by logical thinking is

a. Sensorimotor stage.

b. Preoperational stage.

c. Concrete operational stage.

d. Formal operational.

Answer: c. Concrete operational stage.

25. According to Jean Piaget,the stage in which “hypothetico-deductive-reasoning” becomes evident is

a. Sensorimotor stage.

b. Preoperational stage.

c. Concrete operational stage.

d. Formal operational

Answer: d. Formal operational.

26. Theory of Psycho-social development was given by

a. Jean Piaget.

b. Erik Erikson.

c. Lawrence Kohlberg.

d. Sigmund Freud.

Answer: a. Jean Piaget.

27. First idea of community and society develops in

a. Infancy period.

b. Early childhood.

c. Late childhood.

d. Adolescence.

Answer: b. Early childhood.

28. Freud proposed that personality development in childhood takes place through _______ psycho sexual stages.

a. Three.

b. Four.

c. Five.

d. Six.

Answer: c. Five.

29. The two skills are acquire without any formal education are:

a. Listening and speaking.

b. Reading and writing.

c. Listening and writing.

d. Reading and speaking.

Answer: a. Listening and speaking.

We have discussed some important CTET important questions. And these questions on child development and pedagogy with answers will help CTET candidates as well as in some other state exams Assam TET, PSTET, UPTET, HTET etc.

Leave a Comment